Werk en Vakmanschap en Saxion gaan samenwerken om meer technici aan het werk te krijgen in Twente. Vanuit bedrijven in de regio is de vraag naar hoger opgeleide technici toegenomen en daar speelt de nieuwe samenwerking op in.  Werk en Vakmanschap is een organisatie die technische mensen (jongeren en zij-instromers) detacheert naar bedrijven en hen tegelijkertijd een opleiding laat volgen. Dit deden zij tot nu toe altijd op mbo-niveau. Technici kunnen nu aan de slag bij bedrijven en tegelijkertijd een of meerdere hbo-modules volgen bij de Saxion Parttime School. Maandag 11 september werd de samenwerking officieel bekrachtigd.

“De laatste tijd ervaren we steeds meer dat bedrijven het niveau van hun medewerkers willen opkrikken”, aldus Larissa Klaassen van Werk en Vakmanschap. “Specifieke technici op hbo- niveau zijn moeilijk te vinden, daar ligt dus een uitdaging!” Technici kunnen nu gedetacheerd worden en tegelijkertijd één of meerdere modules bij de Saxion Parttime School volgen. Deze koppeling op hbo-niveau is uniek in Nederland.

Omscholen en meteen aan het werk

Door de samenwerking kan Werk en Vakmanschap inspelen op de veranderende vraag van technische bedrijven door bestaande vacatures in te vullen. Anderzijds kunnen mensen aan het werk die interesse hebben in een opleiding maar nog geen werkgever hebben. Het gaat hierbij vaak om mensen die zich laten omscholen. “In bepaalde sectoren bestaat een overschot aan mensen, in andere sectoren juist een tekort. Voor een werkloze is dit een mooie kans om zich om te scholen en meteen weer aan het werk te gaan”, legt Karin Louwers, accountmanager bij Saxion Parttime School, uit. “Een werkgever kan bovendien subsidie aanvragen voor scholing van zijn medewerker. In dit geval is dat Werk en Vakmanschap die mensen detacheert, maar het geldt dus ook voor andere werkgevers.”

Mechatronica

Vooral op het gebied van Mechatronica is er op dit moment veel vraag naar hbo geschoolde medewerkers. De gelijknamige opleiding bij Saxion is modulair opgebouwd waardoor gestart kan worden met de lesstof die het belangrijkst is voor een bepaalde functie.

Sectorplan Twente

 

De vergoeding van de Mechatronica opleiding wordt deels door Sectorplan Twente gefinancierd. De arbeidsmakelaars van het Sectorplan Twente ondersteunen werkgevers bij het vinden van medewerkers op lastig vervulbare vacatures en doet dit door het leggen van de juiste contacten met relevante partijen. Het scholen en/of begeleiden van nieuwe medewerkers is subsidiabel van het Sectorplan en de arbeidsmakelaars helpen bij het aanvragen van subsidies. De arbeidsmakelaars helpen ook bij het bemiddelen van werkzoekenden waar het kan in hetzelfde beroep en zo nodig naar een ander beroep, bij een andere werkgever of naar een andere sector door de juiste partijen aan elkaar te koppelen.

Ook gebruik maken van de mogelijkheden van het Sectorplan? Neem dan contact op met een van de arbeidsmakelaars!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *